Blog Layout

Vaivaisenluun virheasento on koko alaraajan toimintahäiriö – oikeanlaisilla jalkineilla vaivaisenluusta eroon (asiakasesimerkki)

tammik. 15, 2024

Vaivaisenluu on jalkaterän virheasento ja merkki jalan kuormitusongelmasta. Se on yksi yleisimmistä jalkaterän rakenne- ja toimintahäiriöistä. Vaivaisenluuta esiintyy aikuisväestössä arviolta 23–65 %:lla määritystavasta ja kansallisuudesta riippuen. Vaivaisenluu on yleisempää naisilla kuin miehillä ja sen yleisyys kasvaa ikääntyessä. Näyttää siltä, että vaivaisenluun esiintyvyys on entisestään lisääntymässä. 


Mikä on vaivasenluu?

Vaivaisenluu muodostuu, kun isovarpaan puoleinen jalkapöydän luu kääntyy poispäin pikkuvarpaista, mikä saa aikaan luun pään työntymisen päkiän sisäreunaa vasten. Samaan aikaan isovarvas kääntyy kohti pikkuvarpaita. Itse ”vaivaisenluu” on siis jalkaterästä ulospäin kääntyvä jalkapöydän luu, eikä uudisluuta. 




Kyseessä on jalkaterän ja koko alaraajan kuormitusongelma. Isovarvas on kaikkein tärkein varpaamme ja siksi sen asennon ja toiminnan ongelmat eivät koskaan rajoitu pelkkään päkiän alueeseen, vaan ne vaikuttavat koko alaraajaan. Jos yksikin asia jalkaterän toiminnassa muuttuu, se muuttaa ketjussa koko alaraajan toimintaa aina lantioon asti. Vaivaisenluu vaikuttaa siis sekä nilkan toimintaan että ylemmäs polveen ja lonkkaan, ja lantion kautta vaikutus voi siirtyä koko vartalon suorituskykyyn. 


Vaivaisenluuta aiheuttavat tekijät 

Vaivaisenluun syyt ovat monitekijäiset eikä altistavista tekijöistä olla täysin varmoja. Päätelmiä vaikeuttaa se, että vaivaisenluun kehittyminen tapahtuu hitaasti, jopa vuosikymmenten aikana. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 90 %:ssa tapauksista vaivaisenluun syntymiselle on perinnöllinen alttius. Myös ylipainon on todettu lisäävän riskiä. Naisilla vaivaisenluun on todettu olevan peräti 2,5 kertaa yleisempää kuin miehillä. 

 

Altistavina tekijöinä ovat lisäksi jalkaterän rakenne ja toiminnan muutokset, kuten pitkittynyt pronaatio tai toisaalta myös korostunut supinaatio kävellessä. Usein taustalta löytyy myös kireät pohjelihakset, jotka häiritsevät ylemmän nilkkanivelen liikkuvuutta. Tällöin vaivaisenluun virheasento on osa kehon kompensointia vähäiseen nilkan liikkuvuuteen. 

 

Vaivaisenluun yksi merkittävimmistä altistavista tekijöistä on jalkinetottumukset, erityisesti kapeäkärkisten kenkien ja korkokenkien käyttö. Huomautan, että yhä edelleen lähes kaikki kenkäteollisuuden tuottamat kengät juhlakengistä juoksukenkiin ovat jaloillemme ja erityisesti isovarpaillemme liian kapeita. Isovarpaan optimaalinen toiminta häiriintyy, kun jalkine painaa varvasta epäsuotuisaan asentoon. Tämä taas vaikuttaa väistämättä jalkaterän kuormitukseen ja lihastoimintaan. 

 


On syytä huomioida, että englantilaisten paleopatologiatutkimusten mukaan vaivaisenluu on ollut äärimmäisen harvinainen jalkaterän virheasento aina keskiajalle asti. Vaivaisenluumuutokset ovat yleistyneet vasta 1300-1400-luvuilta lähtien – samaan aikaan, kun jalkinemuoti on muuttunut varvasosastaan suippokärkisiksi. Vielä keskiajan lopulla vaivaisenluumuutokset ovat olleet lähinnä ylimystön riesa, sillä he omaksuivat uuden jalkinemuodin nopeammin kuin maaseudulla elävät, jotka kulkivat pidempään pyöreäkärkisillä jalkineilla tai jopa paljain varpain. Jalkineiden merkitystä vaivaisenluun kehittymiselle ei voida siis vähätellä. 

 


Vaivaisenluun oireet 

Toiminnallisten askel-, tasapaino- sekä nilkka-, polvi- ja lantio-ongelmien lisäksi vaivaisenluun yleisinä oireina on usein kipu isovarpaan tyvinivelessä ja/tai päkiällä. Päkiäkipu tai jalkapohjan känsät päkiän kohdalla 2. varpaan kohdalla ovat tyypillisiä oireita johtuen isovarpaan heikentyneestä tuesta, jolloin päkiä kuormittuu 2. varpaan kohdalta. Vääränlaisen kuormituksen ja lihasepätasapainon myötä 2. varpaaseen muodostuu usein niin kutsuttu vasaravarvasvirheasento, jolloin varpaan asento muuttuu koukkumaiseksi. Kakkosvarvas joutuu usein suurimmaksi kärsijäksi vaivaisenluun virheasennossa, sillä usein ensimmäisinä oireina ovat nimenomaan 2. varpaan rasitusmuutokset ja jopa rasitusmurtumat. 

 

Känsä- ja kovettumamuutosten lisäksi vaivaisenluun yhteydessä ilmenee usein erilaisia varpaiden kynsi- ja ihomuutoksia. Toisiaan vasten puristuvat varpaat voivat myös hankautua toisiaan vasten aiheuttaen herkästi nirhaumia. 

 

Vaivaisenluun aiheuttama toiminnallinen haitta näkyy askelvirheinä ja tasapainon heikkenemisenä, mikä on tärkeä huomioida erityisesti ikääntyneillä, joilla tasapaino yleensä heikkenee myös iän tuomien muutosten myötä. Näiden lisäksi jalkaterän heikentynyt tuki aiheuttaa polven muuttunutta kuormitusta, mikä voi näkyä polven kipuna. Myös pakaran optimaalinen voiman käyttö heikkenee, mikä voi näkyä ajan myötä ilmaantuvan lonkkakivun lisäksi myös pakaralihasten kuormittumisena ja esimerkiksi trokanterbursiittina. 

 

Kokonaisvaltainen näkökulma huomioiden on myös syytä mainita, että vaivaisenluu voi myös lisätä riskiä lantionpohjan toimintahäiriöille, kun lantio ei saa tarvitsemaansa tukea vahvoista jaloista. Tällöin tuki haetaan lantiosta ja lantionpohjasta, joka kuormittuu ja väsyy. Oireena voivat olla muun muassa virtsainkontinenssi tai lantionpohjan kipu. Isovarvas on myös hermostollisesti yhteydessä lantionpohjaan: esimerkiksi virtsankarkailua voidaan hoitaa kohdistamalla sähköimpulssi isovarvasta liikuttavaan hermoon. Lantion heikentyneen tuen myötä vaivaisenluun vaikutus voi näkyä keskivartalossa asti esimerkiksi erilaisina selän oireina. 

 

Vaivaisenluun tutkiminen 

Konkreettisin tapa tutkia vaivaisenluuta on röntgenkuvauksella tai jopa kartiokeilatietokonetomografialla. Mutta, kuten todettua, vaivaisenluu on ensisijaisesti toiminnallinen häiriö, jolloin on tärkeää tutkia varpaiden, jalkaterän, nilkan ja koko alaraajan linjaukset ja toimintakyky. Ensimmäisen jalkapöydän luun stabiliteetti ja toisaalta myös nivelten ja pohkeiden liikkuvuus tutkitaan. Jalkapohjan känsien ja kovettumien sijainti paljastaa jalkaterän kuormitustottumukset. 

 

 

Viitteitä vaivaisenluusta saa myös nopealla kotitestillä. Astu jalkasi paperin päälle niin, että paino on molempien jalkojen päällä. Piirrä jalkasi ääriviivat paperille tai pyydä toista ihmistä piirtämään – näin jalan asento on luonnollisempi. Piirrä sitten viivottimella suora linja kantapään sisäreunalta päkiän sisäreunalle. Jatka viivaa varpaiden pituuteen asti. Isovarpaan tulisi olla samalla linjalla. Jos isovarvas ei osu viivalle, on varpaassa todennäköisesti vaivaisenluun virheasento. 



Vaivaisenluun hoito 

Vaivaisenluun hoitovaihtoehtoja on tutkittu sangen heikosti. Hoito voidaan jakaa ei-kirurgiseen hoitoon ja kirurgiseen hoitoon. Tutkimuksia, joissa olisi verrattu suoraan fysioterapiaa ja kirurgiaa ei ole tehty. Harjoittelusta on kuitenkin todettu, että tulokset ovat rinnastettavissa kirurgisiin tuloksiin. 


 Vaivaisenluun fysioterapia (ei-kirurginen hoito) 

Jos isovarpaan asento on suoristettavissa passiivisesti esimerkiksi varvastuella tai sormilla siirtämällä, on ei-kirurginen hoito erittäin todennäköisesti vaikuttavaa. Parhaimmillaan ei-kirurgiset hoitomuodot pitävät sisällään varpaiden, jalkaterän ja koko alaraajan linjauksen, liikkuvuuden ja voiman harjoituksia, varpaiden luonnollisen asennon salliviin kenkiin vaihtamisen, varpaiden väliin asetettavien varpaidenerottajien käyttöä sekä lihaskireyksien venyttelyä. Tavoitteena on puuttua vaivaisenluun juurisyyhyn ja korjata samalla sen aiheuttamia kuormitusmuutoksia muualla kehossa. Harjoittelun tulokset eivät näy viikossa-kahdessa, vaan harjoittelu vaatii sitoutumista harjoitteisiin useiden kuukausien ajan. 


Harjoittelulla on tutkitusti vaikutusta kipuun, toimintakykyyn sekä jalkaterän virheasentoon. Jalkaterän toiminnan palautuessa koko kineettisen ketjun toiminta vahvistuu, mikä näkyy usein myös polven, lonkan ja lantion toiminnan paranemisena. 





Vaivaisenluun kirurginen hoito 

Vaivaisenluun kirurginen hoito on nykyisin varteenotettava vaihtoehto etenkin, jos isovarpaan asento ei ole enää passiivisesti suoristettavissa. Leikkauksessa ei korjata pelkästään isovarpaan asentoa vaan hyvään lopputulokseen päästään, kun huomioidaan ensimmäisen jalkapöydän luun virheasento kokonaisuudessaan. Leikkaus on siis vaativa, sillä siinä tulee huomioida ja pyrkiä korjaamaan koko jalkaterän biomekaniikka. 

 

Tärkeä huomio on, että vaivaisenluu ei korjaannu pelkällä leikkauksella vaan leikkauksen jälkeen alkaa tärkeä kuntoutusvaihe. Fysioterapia on siis avainasemassa leikkauksen jälkeen jalkaterän ja koko alaraajan toiminnallisuuden palautumiseksi, jotta tehty toimenpide ei mene hukkaan. Fysioterapiassa opetellaan jalkaterän ja alaraajan käyttäminen uudestaan, jotta keho oppii vanhasta virheasennosta pois ja omaksuu uudet, terveet liikemallit. Ensimmäisiä harjoituksia ovat yksinkertaiset seisomaharjoitukset sekä molemmilla jaloilla että yhdellä jalalla seisten. Kävelyssä harjoitellaan askeleen rullausta. Lihasvoimaharjoituksia pakaralle on syytä tehdä etenkin, jos pakarassa on lihasvoiman heikkoutta. Kuntoutuksessa huomioidaan jatkuvasti koko alaraajan toiminta. 

 

Toipuminen vaivaisenluun leikkauksesta on hidasta. Ensimmäiset kuusi viikkoa käytössä on yleensä hoitokenkä ja kävelyssä apuna on ainakin ensimmäisten neljän viikon ajan kyynärsauvat. Rasituksensietokyky kehittyy vähitellen ja jalkaterässä voi esiintyä turvotusta jopa kuuden kuukauden ajan leikkauksesta. Kuntoutuminen vaatii sitoutumista harjoitteluun, kävelyn opetteluun ja jalan asteittaiseen kuormituksen siedättämiseen. 

 

Leikkauksen jälkeen jalkinevalinnoissa on oltava tarkka. Jalkineen tulee olla sellainen, jossa varpailla on tilaa. 


Asiakasesimerkki: oikeanlaisilla työjalkineilla vaivaisenluusta eroon 

Asiakkaalla, 40-vuotiaalla naisella havaittiin vasemmassa jalassa kuormituksessa provosoituva, alkava vaivaisenluun virheasento. Virheasento oli vähäinen ja löytyi sattumalöydöksenä. Vaivaisenluu ei ollut oireillut kipuna. Tilannetta tutkittiin lämpökamerakuvauksella, jossa havaittiin merkittävä lämpötilaero vasemman ja oikean jalkaterän välillä. Lämpötilaero oli suurimmillaan vaivaisenluun alueella eli vasemmassa isovarpaassa, jonka lämpötila erosi sekä viereisistä pikkuvarpaista että oikean jalan isovarpaasta. Merkittävä lämpötilaero näkyi myös vasemmassa päkiässä isovarpaan puolella verrattuna oikeaan jalkaan. 

 


Asiakkaan alaraajojen toiminta tutkittiin ja todettiin, että vaivaisenluu oli passiivisesti suoristettavissa. Virheasento provosoitui kuormitettuna, kuten yhdellä jalalla seistessä. Merkittävin löydös alaraajan toiminnassa oli vasemman puolen pakaran heikentynyt lihasvoima oikeaan puoleen verrattuna. 

 

Asiakkaan jalkinetottumus selvitettiin. Työkenkinä asiakkaalla oli pehmeät tennarit, joissa oli varpaita kohti kapeneva kärki. Kengät painoivat isovarpaita pikkuvarpaita kohti. 

 

Asiakas sai kotitehtäväkseen pakaran voimaan ja jalkaterän linjaukseen liittyviä harjoituksia sekä kehotteen siirtyä käyttämään kenkiä, joissa on riittävästi varpailla tilaa. 



Kontrollissa asiakas myönsi unohtaneensa tehdä harjoituksia, mutta kertoi siirtyneensä käyttämään työkenkinään jalkineita, joissa on varpaissa reilusti tilaa. Vuoden päästä varpaiden asento tarkistettiin eikä vasemman jalan virheasento ollut enää havaittavissa kuormituksessa eikä lämpökamerakuvauksessa. 



Merkittävää tapauksessa on se, että vaivaisenluun virheasento oli vasta aivan alkutekijöissään ja silti sen vaikutus näkyi lämpökamerakuvassa. Vaivaisenluu on usein vuosien, jopa vuosikymmenien kuormitusongelman tulos, joka vaikuttaa jalan ja alaraajan toimintaan jo virheasennon alussa. Lämpökamerakuvauksella voidaan kuitenkin havaita muun muassa jalkojen kuormitusmuutokset jo ennen kuin ne aiheuttavat oireita muualla kehossa. 

 

Asiakasesimerkki jaettu asiakkaan luvalla. 



Onko sinulla vaivaisenluu tai epäiletkö, että sinulla saattaisi olla alkava vaivaisenluu? Ota meihin yhteyttä! Fysioterapeuttimme auttavat sinua mielellään vaivaisenluun virheasennon kuntoutuksessa. 

 

Voit myös varata ajan lämpökamerakuvaukseen, jos haluat selvittää, onko sinulla verenkierrollisia muutoksia vaivaisenluumuutosten myötä. Lämpökamerakuvaus on täysin kivuton ja turvallinen tutkimusmenetelmä – aivan kuin valokuvan ottaminen. Lue lisää lämpökamerakuvauksesta ja siihen valmistautumisesta täältä.

 

Kirjoittaja: fysioterapeutti Eeva-Maria Halminen 


Ajanvaraus
22 Apr, 2024
Keskiviikko 24.4. Kaukajärven lääkärikeskus avoinna: klo 8-14 ja 16-19. (suljettu 14-16) Lielahden lääkärikeskus avoinna: klo 8-12.30 Pirkkalan lääkärikeskus suljettu. Suljemme Kaukajärven ja Leilahden lääkärikeskukset poikkeuksellisesti henkilökunnan koulutusiltapäivän vuoksi. Kaukajärven lääkärikeskus on avoinna ja palvelee koulutuksen jälkeen normaalisti klo 16-19. Huom. fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.
18 Apr, 2024
Varaa aika itsellesi tai lahjaksi, esimerkiksi äitienpäivälahjaksi! Maksutavat: kortti, Smartum ja Edenred Hierontaetu, Epassi hyvinvointietu Kampanjatarjous koskee Medisport Lielahden lääkärikeskusta: Possijärvenkatu 3, 33400 Tampere Ajanvaraus onnistuu ma-pe p. 010 54 35700 Saapuminen: Autolla: Toimipisteen edestä löytyy maksuttomia parkkipaikkoja sekä liikekeskuksen yhteydessä useita maksuttomia parkkipaikkoja, joista osa 2h kiekkopaikkoja. Muistathan tarkastaa pysäköintikiekon meillä asioidessasi! Useammalla nyssellä: 9, 12, 13, 19, 28, 38, 80ABCY, 82, 86 Medisport Lielahdessa onnistuu monipuolisesti mm. seuraavat palvelut: Lääkäripalvelut Työterveyspalvelut Sairaanhoitajan palvelut Fysioterapia ja hieronta Psykologia Ravitsemusterapia Laboratoriopalvelut Olet erittäin lämpimästi tervetullut!
15 Apr, 2024
Iloisia uutisia, Medisport lääkärikeskuksen Pispalan toimipiste muuttaa Lielahteen! Medisport Lielahden lääkärikeskus aukeaa torstaina 18.4. osoitteessa Possijärvenkatu 3, mm. R-kioskin naapuriin. Lielahdessa meitä odottaa ennen kaikkea suuremmat toimitilat (217 m2), hyvät liikenneyhteydet ja parkkipaikat sekä mahdollisuudet kehittyä. Me ollaan perheyritys & lähilääkärikeskus, josta saat osaavat yksityis- ja työterveyspalvelut. Tavan tehdä ammennamme urheilumaailmasta: nopeus osaaminen sitoutuneisuus hyvää hoitoa selkeät ja järkevät hinnat Meidän Medisportin löydät Kaukajärveltä, Pirkkalasta ja kohta pian Lielahdessa. Pispalan lääkäriasema on avoinna Lielahden toimipisteen avautumiseen tiistaihin 16.4. asti. Kiitos Pispala, että palvelit meitä hyvin upeat 39 vuotta. Lielahdessa sinua palvelevat jatkossa meidän tutut osaajat, mutta lisäksi myös uusia huippuja saadaan tiimiin kevään aikana. Palvelemme kevät/kesäaikaan Lielahdessa seuraavasti: ma-ke 8-16, to-pe 8-14 Aika jännää ja ihan mahtavaa! Lämpimästi tervetuloa! (uutista päivitetty 15.4.)
25 Mar, 2024
Medisport Kaukajärven lääkärikeskus
14 Mar, 2024
Polven tekonivelleikkauksen jälkeinen kuntoutus alkaa välittömästi leikkauksen jälkeen sairaalassa saatavilla ohjeilla . Nämä ovat ohjeita ensimmäisiin viikkoihin ja kotiutumisen jälkeen on tärkeää varata kontrollikäynti fysioterapiaan 4–6 viikon kuluttua leikkauksesta. Kontrolli on merkittävässä roolissa kuntoutumisen kannalta, sillä fysioterapeutilta saat lisäohjeet ja tukea leikkauksesta kuntoutumiseen.
19 Feb, 2024
Saman liikekeskukseen toisessa päädyssä kärähti sähköpääkeskus tänään 19.2.24 aamupäivällä. Sijaintinsa vuoksi Medisport lääkärikeskuksen toimintaa päästään jatkamaan jo huomenna tiistaina 20.2.24 normaalisti suuren ulkoisen sähköagregaatin ja muiden lisätoimintojen avulla. Valitettavasti tilamme ulko-oven ohitse, liikekeskuksen käytävän läpi, kulkee nyt kolme suurta johtoa, jotka hieman haittaavat kulkua meille ja askeleita saa saapuessaan hieman varoa. Pahoittelemme aiheutuvaa haittaa ja kiitos asiakkaillemme ymmärryksestä tilanteessa. Lämmin kiitos meidän timanttiselle henkilöstölle, joka tässäkin tilanteessa toimi ripeästi ja upeasti, jotta asiakastyötä saatiin mahdollisuuksien mukaan tänään siirrettyä toisiin toimipisteisiin ja järjesteltyä asiakasaikoja uudelleen kalenteriin, jotta vastaanottotoiminta saatiin jatkumaan mahdollisimman häiriöttä ja asiakkaiden ajat järjestymään. Huokaisemme siis helpotuksesta tämän yllättävän päivän jäljiltä. Toivotamme asiakkaamme heti huomisaamusta alkaen jälleen lämpimästi tervetulleiksi! Terveisin Medisportin väki
19 Feb, 2024
Palo on pelastuslaitoksen toimesta saatu jo hallintaan. Kaikki toiminnat on Kaukajärven toimipisteen osalta siirretty Pirkkalan (Suupantie 2A 2krs.) ja Pispalan (Pispalan Valtatie 2U) toimipisteisiin. Päivän asiakkaita pyritään tavoittamaan mahdollisimman pian. Asiakasajoista lisätietoa Pispalan toimipisteen numerosta p. 03 314 20100. Infoamme lisää, kun saamme uutta informaatiota! Pahoittelemme tilanteesta koituvaa haittaa.
02 Feb, 2024
Uudistus juontaa juurensa hallituksen pyrkimykseen lyhentää julkiselle sektorille kasautuneita hoitojonoja ohjaamalla yksityiselle sektorille soveltuvaa akuuttihoitoa Kela-korvausta korottamalla. Uudistuksen kokonaiskustannus on valtioneuvoston mukaan 0,5mrd euroa, josta valtion rahoitusosuus on 335 miljoonaa. Mitä tästä uudistuksesta sitten tulisi palvelua käyttävän ajatella ja tietää? Ensinnäkin uudistuksen suuruusluokka on todella merkittävä: Keskeisimmistä palveluista yleis- ja erikoislääkärin vastaanoton suorakorvaus nousi 8 eurosta 30 euroon. Toisekseen on mielestäni yksityisen sektorin vastuulla selventää kuluttajalle hinnoittelun perusteita, jossa mukana on merkittävin osuuksin veronmaksajien rahoitusta. Täydelliset korvausluokat löytyvät verkko-osoitteesta https://www.kela.fi/sairaanhoito .
27 Dec, 2023
Medisportin liikunnalliset pienryhmät ovat fysioterapeutin suunnittelemia ja ohjaamia ryhmiä, jotka toteutetaan Medisportin Kaukajärven toimipisteen kuntosalilla. Harjoittelu toteutetaan enintään 6-8 hengen pienryhmässä, mikä takaa yksilöllisen ja laadukkaan ohjauksen! Kevään 2024 ryhmiä ohjaavat: Fysioterapeutti, urheilufysioterapeutti, SPS-, Fysiokimppa-, Pilates- ja Joogaohjaaja Riia Mänttäri. Voimaa arkeen, Seniori! -kuntosaliryhmä (1. ryhmä) PilatesBody Fysioterapeutti ja liikuntaneuvoja Lassi Reunamäki. Voimaa arkeen, Seniori! -kuntosaliryhmä (2. ryhmä) Lantionpohjan fysioterapeutti ja PhysioPilates-ohjaaja Eeva-Maria Halminen . PhysioPilates alkeet PhysioPilates jatko Rauhaa ja rakkautta - lantionpohjan rentoutuskurssi Kehonhuolto Teologi, pedagogi, ratkaisukeskeinen lyhytterapia opiskelija & Mindfulness ohjaaja Suvi Pynttäri. Mielen voimaa kaamokseen Vuodenvaihteen tarjous! Ilmoittaudu 31.12.2023 mennessä ja saat -10 % kurssin hinnasta. Tarjous koskee seuraavia kursseja: PhysioPilates alkeet & jatko, Rauhaa ja rakkautta - lantionpohjan rentoutuskurssi, Kehonhuolto Lisätiedot ja pienryhmien aikataulut löydät sivuiltamme täältä: medisport.fi/pienryhmat. Käyhän tutustumassa ja ilmoittaudu pian omaan pienryhmääsi ja saat varmasti uutta intoa kevääseen! Lämpimästi Tervetuloa!
Lisää viestejä
Share by: