Blog Layout

Ulkotyöntekijän kesäolosuhteet

heinäk. 23, 2020

Kesäkuun helteiden jälkeen heinäkuu on näyttäytynyt meille viileämpänä ja sateisempana, mutta toivonpilkahduksia lämpimistä kesäkeleistä on vielä näkyvissä. Tämä blogiteksti käsittelee ulkotyöntekijöiden ja erityisesti kuumassa työskentelevien työolosuhteita sekä antaa vinkkejä pukeutumiseen, nestetasapainon ylläpitämiseen ja muuten kuumalta suojautumiseen.



Helteiden suosiessa on tärkeää välttää palamista ja totuttautua aurinkoon varovasti. Toistuva palaminen lisää huomattavasti riskiä sairastua pahanlaatuiseen melanoomaan eli ihosyöpään. Auringon ultravioletti eli UV-säteilystä kertyvästä vuorokausiannoksesta noin puolet tulee klo 11-15 välillä. Keskipäivän aurinkoa tulisi välttää, mutta aina tämä ei varsinkaan työvuorojen puitteissa ole mahdollista. Tällöin tulee ottaa muut suojautumiskeinot käyttöön ja peittävä vaatetus tarjoaakin parhaimman UV-suojan. Kankaan ominaisuuksilla on merkitystä UV-suojausta mietittäessä ja työvaatteistakin kannattaa tarkistaa mahdolliset UV-suojaukseen liittyvät merkinnät. Lisäksi kannattaa huomioida vaatteen sellainen väri ja malli, jotka ovat miellyttävät käyttää myös lämpimällä säällä, kuten väljät, peittävät ja vaaleahkot vaatteet. Hatulla saa helposti suojattua kasvot, kaulan ja korvat. Työturvallisuus huomioiden kypärän käyttö hatun lisäksi voi olla pakollista ja tarpeen.



Vaatteilta jäävä paljas iho kannattaa suojata aurinkosuojavoiteella. Aurinkovoiteet sisältävät suoja-aineita, jotka vähentävät UV-säteilyn, erityisesti UVB-säteilyn pääsyä iholle. Saavutettava suoja riippuu valitun voiteen suojakertoimen lisäksi iholle levitettävän voiteen määrästä. Aurinkosuojavoidetta tulisi myös päivän mittaan lisätä riittävä kerros säännöllisin väliajoin, jotta iho saa tarpeeksi suojaa. Varsinkin ihon hikoillessa rasva valuu pois iholta ja työpäivän aikana säännöllinen rasvaus varsinkin herkästi palavalle ja aurinkoa saavalle kasvojen alueelle on erityisen tärkeää.



Silmät kannattaa suojata aurinkolaseilla. Hyvät aurinkolasit ovat suuret ja suojaavat myös sivulta tulevalta UV-säteilyltä. Aurinkolaseissa oleva merkintä UV 100 % tai UV 400 kertoo, että lasit suodattavat UV-säteilyn kokonaan.

 

UV-indeksi kertoo auringosta tulevan haitallisen säteilyn määrän yhdellä luvulla. Suomessa suurin UV-indeksi arvo on 6. Mitä suurempi arvo on, sitä lyhyemmän ajan iho kestää aurinkoa palamatta. UV-indeksi ilmoitetaan säätiedotuksen yhteydessä ja sen arvoa kannattaa seurata päivittäin riittävänlaisen suojautumisen saavuttamiseksi.


Kuumatyö

Kuumuus kuormittaa elimistöä ja heikentää suorituskykyä. Kuumatyön katsotaan alkavan, kun ilman lämpötila työympäristössä ylittää 28 astetta. Kuumatyötä tekee arviolta n. 60 000 työntekijää. Sääolosuhteiden lisäksi kuumatyölle altistuvat myös esimerkiksi leipomo- ja metallialan työntekijät. Joka kolmas työntekijä kokee kuumuuden haitalliseksi.



Kesän ulkotöissä kovalle kuumuudelle altistuvat muun muassa asfaltti- ja kattotyöntekijät. Myös ajoneuvojen ja koneiden ohjaamot voivat kuumentua, ellei niissä ole riittävää ilmastointia. Huomioitavaa on, että suojavarusteet ja raskas työ saattavat aiheuttaa kuumakuormaa viileässäkin ympäristössä. 





Kuumatyön vaikutukset

Kuumassa työskentely nostaa sydämen kuormaa, sillä jotta elimistö viilentyisi, iholle ohjautuu verta sitä enemmän, mitä kuumempi ympäristö on ja mitä raskaampaa työtä tekee. Samalla verenkierto lihaksissa voi vähentyä, mikä saa lihakset väsymään nopeammin. Kuumuuden noustessa ja työn pitkittyessä myös aivojen lämpötila voi nousta, jolloin väsymys kehittyy myös keskushermostotasolla, mikä saa suorituskyvyn heikkenemään ja voi aiheuttaa uupumuksen tunteen sekä työn keskeytymisen.

 

Lämpöä poistuu elimistöstä vain höyrystyneen hien muodossa. Hientuotannon ollessa runsasta elimistön neste- ja suolatasapainon ylläpitäminen vaikeutuu. Kuumuuteen tottunut työntekijä tuottaa hikeä jopa 600–1000 grammaa tunnissa. Jos menetettyä nestettä ei korvata juomalla, elimistö kuivuu. Kuivuminen taas kuormittaa verenkiertoa, nostaa sisäelinten lämpötiloja ja lisää äkillisten lämpösairauksien riskiä.

 

Jano on huono mittari nestetasapainon ylläpidon seurantaan, ja siksi painon seurannasta on hyötyä, jos sitä on mahdollista toteuttaa. Jo muutaman prosentin painon lasku heikentää selvästi lihasvoimaa ja kestävyyttä. Painon laskiessa yli 6 prosenttia, henkeä uhkaavan lämpöhalvauksen vaara on todellinen.

 

Lämpöhalvauksen oireet ja ensiapu

  • Kuivumisesta ja nesteen puutteesta johtuen iho voi olla kuiva (hikoilun loppuminen)
  • Heikotus, pahoinvointi
  • Sekavuus
  • Ripulointi
  • Ihon sinistyminen ja meneminen kananlihalle verenpaineen laskun myötä
  • Näköhäiriöt
  • Tajunnan menetys  
  • Lämpöturvotus alaraajoissa, lihaskouristukset

 

Oireiden kehityttyä on tärkeää potilaan viilentäminen ja nestehukan korjaaminen.

  • Varjoon hakeutuminen ja ylimääräisten vaatteiden riisuminen
  • Kylmän veden valelu tai pirskottelu iholle, myös pään alueelle, tai kylmäpakkauksien käyttäminen, jotka sijoitetaan erityisesti pään, kaulan, kainaloiden ja lantion alueelle.
  • Viileään veteen upottaminen on tehokkain keino jäähdyttää tervettä elimistöä. Se voi kuitenkin voimakkaan verenkiertovaikutuksen vuoksi olla vahingollista lapsille, vanhuksille tai verenkiertoelinten sairauksia sairastaville.
  • Tuuletuksen tehostaminen tuulettimella tai viuhtomalla vaatteilla.
  • Kylmän veden antaminen suun kautta.


Esteitä kuumassa työskentelylle

Huomionarvoista on, ettei kaikista ole työskentelemään kuumassa. On olemassa lämmönsietoa heikentäviä tai kuumakuormituksesta pahenevia kroonisia sairauksia ja yksilöllisiä tekijöitä, jotka nostavat lämpöhalvauksen riskiä.



Lämmönsietoa vähentävät

  • Hengitys- ja verenkiertoelimistön sairaudet
  • Hermojärjestelmän sairaudet
  • Aineenvaihdunnan sairaudet
  • Laaja-alaiset ihon sairaudet
  • Näihin käytettävä lääkitys





Kuumatyössä tarvitaan taukoja ja nestettä



Vinkkejä kuumatyön kestämiseen:

  • Totuttele kuumaan. Ensimmäiset päivät helteellä ovat vaikeimmat, sillä elimistön lämpösopeutuminen kestää noin viikon.
  • Juo riittävästi. Jos teet fyysistä työtä kuumassa, juo jopa 1-2 desilitraa kerrallaan, 3-4 kertaa tunnissa. Kevyessäkin työssä nesteitä on syytä nauttia, mutta vältä ylinesteytystä. Lyhyissä kuuma-altistumisissa pelkkä vesi on riittävä nestevajeen korvaaja. Kovissa pitkissä kuormituksissa sokeroidut marjamehut tai tasapainotetut, energiaa ja suoloja sisältävät urheilujuomat ovat suositeltavia.
  • Syö monipuolisesti. Vaikkei nälän tunne kuumalla niin helposti yllätäkään, elimistö tarvitsee energiaa helteelläkin. Hikoilussa menetetyn suolan korvaamiseksi välipaloina voivat olla esimerkiksi suolakurkut, oliivit tai suolapähkinät.
  • Tauota työtä helteellä fyysisen kuormitusasteen mukaan. Fyysisessä työssä kuumassa taukoja pidetään tavallista useammin, helteen tukaluusasteen mukaan. Vietä tauot varjossa ja vältä suoraa auringonpaahdetta.
  • Käytä työhösi sopivia jäähdytysmenetelmiä. Lämpökuormitusta vähentävät esimerkiksi tuulettimet ja ilmastointilaitteet, läpiveto, käynti viileässä suihkussa ja oleskelu ilmastoidussa tilassa. Mikäli työkulkuneuvosi ohjaamoa ei ole jo uutena varustettu jäähdytyksellä, kohtuuhintaisia ohjaamoihin sopivia jäähdyttimiä on markkinoilla.
  • Huomioi henkilönsuojainten lisäkuormitus kuumassa. Monet suojaimet estävät lämmön poistumisen hikoilun välityksellä kehosta ympäristöön, jolloin lämpökuormitus voi kehittyä nopeasti. Juo riittävästi jo ennen töiden alkua. Pue vain välttämätön vaatetus suojavarusteiden alle. Vähennä rasitusta muun muassa minimoimalla kantamuksia ja liiku rauhallisesti. Tauota työtä runsaasti ja poista henkilönsuojaimet tauon ajaksi.
  • Anna elimistön palautua yöllä. Pidä makuuhuoneesi mahdollisimman vilpoisana ja käy viileässä suihkussa ennen nukkumaanmenoa. Yön aikana viilentynyt keho auttaa elimistöä palautumaan kuumakuormituksesta.
  • Muista, että jotkut sairaudet ja lääkkeet voivat heikentää lämmönsietoa. Infektioiden aikana ja vakavampien tulehdustautien toipilasaikanakin lämmönsäätely on herkkä häiriintymään. Ihosairaudet, sydän- ja verisuonisairaudet, keskushermoston sairaudet sekä aineenvaihdunnan sairaudet, kuten diabetes ja kilpirauhasvaivat, voivat altistaa lämpötasapainon pettämiselle kuumakuormituksissa.
  • Ole tavallistakin maltillisempi alkoholinkäytössä. Alkoholi poistaa nestettä elimistöstä ja nostaa syketasoa jo levossa.
  • Pukeudu työsi mukaan.  Kuumissa ulkotöissä pyritään minimoimaan vaatetuksen lämmöneristävyys ja sen aiheuttama lämpökuorma ja suojaamaan iho suoralta auringonsäteilyltä.
  • Tunne terveydentilasi.
  • Huolehdi kunnostasi.

 

Näillä ohjeilla toivotan mukavia työpäiviä loppukesään, nautitaan ilmoista ja muistetaan huolehtia itsestämme. Jos esimerkiksi ulko/kuumatyöhön liittyvät asiat jäivät vielä askarruttamaan mieltäsi tai huono olo yllättää kesken työpäivän, ota yhteys meille työterveyshuoltoon!





Työterveyshoitaja, Katja Palokangas




Lähteet:

Kuuman haittojen hallinta. N.d. Työterveyslaitos. https://www.ttl.fi/tyoymparisto/altisteet/kuumassa-tyoskentely/kuuman-haittojen-hallinta/

Kuumassa työskentely. N.d. Työterveyslaitos. https://www.ttl.fi/tyoymparisto/altisteet/kuumassa-tyoskentely/

Asfalttityöntekijä. N.d. Työterveyslaitos. https://www.ttl.fi/rakennusalan-ammattikohtaiset-tyopaikkaselvitykset-rats/asfalttityontekija/

Lämpöhalvaus ja auringonpistos. 2020. Duodecim Terveyskirjasto. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00298

Auringon ultraviolettisäteily. 2020. Säteilyturvakeskus. https://www.stuk.fi/aiheet/uv-sateily-aurinko-ja-solarium/auringon-ultraviolettisateily

22 Apr, 2024
Keskiviikko 24.4. Kaukajärven lääkärikeskus avoinna: klo 8-14 ja 16-19. (suljettu 14-16) Lielahden lääkärikeskus avoinna: klo 8-12.30 Pirkkalan lääkärikeskus suljettu. Suljemme Kaukajärven ja Leilahden lääkärikeskukset poikkeuksellisesti henkilökunnan koulutusiltapäivän vuoksi. Kaukajärven lääkärikeskus on avoinna ja palvelee koulutuksen jälkeen normaalisti klo 16-19. Huom. fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.
18 Apr, 2024
Varaa aika itsellesi tai lahjaksi, esimerkiksi äitienpäivälahjaksi! Maksutavat: kortti, Smartum ja Edenred Hierontaetu, Epassi hyvinvointietu Kampanjatarjous koskee Medisport Lielahden lääkärikeskusta: Possijärvenkatu 3, 33400 Tampere Ajanvaraus onnistuu ma-pe p. 010 54 35700 Saapuminen: Autolla: Toimipisteen edestä löytyy maksuttomia parkkipaikkoja sekä liikekeskuksen yhteydessä useita maksuttomia parkkipaikkoja, joista osa 2h kiekkopaikkoja. Muistathan tarkastaa pysäköintikiekon meillä asioidessasi! Useammalla nyssellä: 9, 12, 13, 19, 28, 38, 80ABCY, 82, 86 Medisport Lielahdessa onnistuu monipuolisesti mm. seuraavat palvelut: Lääkäripalvelut Työterveyspalvelut Sairaanhoitajan palvelut Fysioterapia ja hieronta Psykologia Ravitsemusterapia Laboratoriopalvelut Olet erittäin lämpimästi tervetullut!
15 Apr, 2024
Iloisia uutisia, Medisport lääkärikeskuksen Pispalan toimipiste muuttaa Lielahteen! Medisport Lielahden lääkärikeskus aukeaa torstaina 18.4. osoitteessa Possijärvenkatu 3, mm. R-kioskin naapuriin. Lielahdessa meitä odottaa ennen kaikkea suuremmat toimitilat (217 m2), hyvät liikenneyhteydet ja parkkipaikat sekä mahdollisuudet kehittyä. Me ollaan perheyritys & lähilääkärikeskus, josta saat osaavat yksityis- ja työterveyspalvelut. Tavan tehdä ammennamme urheilumaailmasta: nopeus osaaminen sitoutuneisuus hyvää hoitoa selkeät ja järkevät hinnat Meidän Medisportin löydät Kaukajärveltä, Pirkkalasta ja kohta pian Lielahdessa. Pispalan lääkäriasema on avoinna Lielahden toimipisteen avautumiseen tiistaihin 16.4. asti. Kiitos Pispala, että palvelit meitä hyvin upeat 39 vuotta. Lielahdessa sinua palvelevat jatkossa meidän tutut osaajat, mutta lisäksi myös uusia huippuja saadaan tiimiin kevään aikana. Palvelemme kevät/kesäaikaan Lielahdessa seuraavasti: ma-ke 8-16, to-pe 8-14 Aika jännää ja ihan mahtavaa! Lämpimästi tervetuloa! (uutista päivitetty 15.4.)
25 Mar, 2024
Medisport Kaukajärven lääkärikeskus
14 Mar, 2024
Polven tekonivelleikkauksen jälkeinen kuntoutus alkaa välittömästi leikkauksen jälkeen sairaalassa saatavilla ohjeilla . Nämä ovat ohjeita ensimmäisiin viikkoihin ja kotiutumisen jälkeen on tärkeää varata kontrollikäynti fysioterapiaan 4–6 viikon kuluttua leikkauksesta. Kontrolli on merkittävässä roolissa kuntoutumisen kannalta, sillä fysioterapeutilta saat lisäohjeet ja tukea leikkauksesta kuntoutumiseen.
19 Feb, 2024
Saman liikekeskukseen toisessa päädyssä kärähti sähköpääkeskus tänään 19.2.24 aamupäivällä. Sijaintinsa vuoksi Medisport lääkärikeskuksen toimintaa päästään jatkamaan jo huomenna tiistaina 20.2.24 normaalisti suuren ulkoisen sähköagregaatin ja muiden lisätoimintojen avulla. Valitettavasti tilamme ulko-oven ohitse, liikekeskuksen käytävän läpi, kulkee nyt kolme suurta johtoa, jotka hieman haittaavat kulkua meille ja askeleita saa saapuessaan hieman varoa. Pahoittelemme aiheutuvaa haittaa ja kiitos asiakkaillemme ymmärryksestä tilanteessa. Lämmin kiitos meidän timanttiselle henkilöstölle, joka tässäkin tilanteessa toimi ripeästi ja upeasti, jotta asiakastyötä saatiin mahdollisuuksien mukaan tänään siirrettyä toisiin toimipisteisiin ja järjesteltyä asiakasaikoja uudelleen kalenteriin, jotta vastaanottotoiminta saatiin jatkumaan mahdollisimman häiriöttä ja asiakkaiden ajat järjestymään. Huokaisemme siis helpotuksesta tämän yllättävän päivän jäljiltä. Toivotamme asiakkaamme heti huomisaamusta alkaen jälleen lämpimästi tervetulleiksi! Terveisin Medisportin väki
19 Feb, 2024
Palo on pelastuslaitoksen toimesta saatu jo hallintaan. Kaikki toiminnat on Kaukajärven toimipisteen osalta siirretty Pirkkalan (Suupantie 2A 2krs.) ja Pispalan (Pispalan Valtatie 2U) toimipisteisiin. Päivän asiakkaita pyritään tavoittamaan mahdollisimman pian. Asiakasajoista lisätietoa Pispalan toimipisteen numerosta p. 03 314 20100. Infoamme lisää, kun saamme uutta informaatiota! Pahoittelemme tilanteesta koituvaa haittaa.
02 Feb, 2024
Uudistus juontaa juurensa hallituksen pyrkimykseen lyhentää julkiselle sektorille kasautuneita hoitojonoja ohjaamalla yksityiselle sektorille soveltuvaa akuuttihoitoa Kela-korvausta korottamalla. Uudistuksen kokonaiskustannus on valtioneuvoston mukaan 0,5mrd euroa, josta valtion rahoitusosuus on 335 miljoonaa. Mitä tästä uudistuksesta sitten tulisi palvelua käyttävän ajatella ja tietää? Ensinnäkin uudistuksen suuruusluokka on todella merkittävä: Keskeisimmistä palveluista yleis- ja erikoislääkärin vastaanoton suorakorvaus nousi 8 eurosta 30 euroon. Toisekseen on mielestäni yksityisen sektorin vastuulla selventää kuluttajalle hinnoittelun perusteita, jossa mukana on merkittävin osuuksin veronmaksajien rahoitusta. Täydelliset korvausluokat löytyvät verkko-osoitteesta https://www.kela.fi/sairaanhoito .
Lisää viestejä
Share by: